MR-VIZSGÁLAT

Az MR-vizsgálat azaz, a mágneses rezonancia az emberi test igen érzékeny vizsgálatára alkalmas ionizáló sugárzás alkalmazása nélkül. A vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik, jelenleg az egész orvostudomány egyik kiemelkedő csúcsát jelenti, haszna és jelentősége a betegellátásban rendkívüli.

Az MR – vizsgálat nem használ röntgensugarat, az erős mágneses tér és a rádióhullámok segítségével hoz létre igen magas részletgazdagságú anatómiai képeket. Az MR-vizsgálat emiatt szükség szerinti gyakorisággal ismételhető és kisgyermekek esetén is biztonsággal alkalmazható.

MR vizsgálat

A vizsgálatot döntően a koponya, a gerinc és az ízületek betegségeinek vizsgálatára alkalmazzuk, de kiválóan alkalmazható a nyak, a mellkas, az emlő, a has és a kismedence képalkotó vizsgálatára is. Az erek állapotát MR angiográfiás méréssel ítélhetjük meg.

Az MR-vizsgálat elvégzése javasolt fejfájás, szédülés, agyi történés, daganatos betegségek stádium megítélésében és követésében, sérülések, gerinc vagy ízületi problémák esetén.

Emlő MR-vizsgálatra akkor van szükség, ha más képalkotó vizsgálatok segítségével nem lehetett egyértelmű véleményt mondani. Az emlő MR – vizsgálat alkalmas plasztikai mellnagyobbító műtét során behelyezett implantátum állapotának megítélésére.

Az utóbbi években az MR technika sokat fejlődött, különböző funkcionális vizsgálatok is bevezetésre kerültek.

Az MR-vizsgálat menete:

A vizsgálat viszonylag hosszú ideig tart, egy vizsgálat átlagosan 10-20 percet vesz igénybe. Az MR-vizsgálat fekvő helyzetben történik. A páciensnek egy viszonylag szűk térben kell feküdnie, ami egyesekben bezártság érzetet kelthet. Az MR – vizsgálat alatt kopogó jellegű, hangos zörejek hallhatók, melynek intenzitása füldugó használatával csökkenthető. A vizsgálóhelyiség monitorral és hangszóróval fel van szerelve, így az MR-vizsgálat alatt hangszórón keresztül lehet a vizsgálatot végző operátorral kommunikálni, szükség esetén kézbe adott jelzővel segítséget lehet kérni. Az MR vizsgálat során több mérési sorozat készül, egy-egy mérés közben nem szabad mozogni, az operátor által beállított testhelyzetben kell feküdni. A mellkasi MR-vizsgálat és a hasi MR vizsgálatoknál a légzést vissza kell tartani az operátortól mikrofonon keresztül kapott utasítás szerint.

MR vizsgálat

Az MR-vizsgálat kontrasztanyaggal:

A vizsgálatok átlagosan 90 % az intravénás kontrasztanyagok adása nélkül történik. Egyes eltérések minél pontosabb tisztázása érdekében intravénás kontrasztanyag használatára kerülhet sor, így jobban elkülöníthetők az egyes szervek, a kóros elváltozások.

Pacemakerrel és implantátumokkal rendelkező beteg MR-vizsgálata nem minden esetben lehetséges. Kisgyermekek, klausztrofóbiás és értelmi fogyatékos betegek vizsgálata altatásban végezhető el.

Az MR vizsgáló helyiségbe szívritmus-szabályzóval (pacemakerrel) belépni tilos és életveszélyes!

A páciens ruházatában, testfelületén vagy szervezetében nem lehet semmiféle fémet tartalmazó anyag. Napjainkban a műtétek során többféle fémes anyag kerülhet szervezetébe (protézisek, érlekötések). A modern műtéti eljárások során már olyan fémekkel dolgoznak, melyek nem mágnesezhetőek, így az MR-vizsgálat biztonsággal elvégezhető.

A Pácienseknek az MR – vizsgálatra szükséges a korábbi műtétet végző orvostól leírást kérnie a szervezetébe helyezett fém típusáról, hogy azt a vizsgálatot végző szakembernek meg tudja mutatni. Ha bezárt térben félelmet szokott érezni, ha Önnek klausztrofóbiája van, beszéljen beutaló orvosával, aki enyhe nyugtatót javasol Önnek a vizsgálat idejére. Ha orvosa másképp nem rendeli, nyugodtan szedje be szokásos gyógyszereit. A terhesség nem abszolút kizáró ok a vizsgálat elvégzésére. Terhességben a vizsgálatot csak igen indokolt esetben végezzük el. Az MR-vizsgálat a magzatra nézve a vizsgálatkárosító hatása ugyan nem bizonyított, de bizonyos hatások még nem egyértelműek, ezért jobb az óvatosság.