MR-VIZSGÁLAT

Az MR vizsgálat azaz, a mágneses rezonancia az emberi test igen érzékeny vizsgálatára alkalmas ionizáló sugárzás alkalmazása nélkül. A vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik, jelenleg az egész orvostudomány egyik kiemelkedő csúcsát jelenti, haszna és jelentősége a betegellátásban rendkívüli.

Az MR vizsgálat nem használ röntgensugarat, az erős mágneses tér és a rádióhullámok segítségével hoz létre igen magas részletgazdagságú anatómiai képeket. Az MR vizsgálat emiatt szükség szerinti gyakorisággal ismételhető és kisgyermekek esetén is biztonsággal alkalmazható.

MR vizsgálat

A vizsgálatot döntően a koponya, a gerinc és az ízületek betegségeinek vizsgálatára alkalmazzuk, de kiválóan alkalmazható a nyak, a mellkas, az emlő, a has és a kismedence képalkotó vizsgálatára is. Az erek állapotát MR angiográfiás méréssel ítélhetjük meg.

Az MR vizsgálat elvégzése javasolt fejfájás, szédülés, agyi történés, daganatos betegségek stádium megítélésében és követésében, sérülések, gerinc vagy ízületi problémák esetén.

Emlő MR vizsgálatra akkor van szükség, ha más képalkotó vizsgálatok segítségével nem lehetett egyértelmű véleményt mondani. Az emlő MR vizsgálat alkalmas plasztikai mellnagyobbító műtét során behelyezett implantátum állapotának megítélésére.

Az utóbbi években az MR technika sokat fejlődött, különböző funkcionális vizsgálatok is bevezetésre kerültek.

Az MR vizsgálat menete:

A vizsgálat viszonylag hosszú ideig tart, egy vizsgálat átlagosan 10-20 percet vesz igénybe. Az MR vizsgálat fekvő helyzetben történik. A páciensnek egy viszonylag szűk térben kell feküdnie, ami egyesekben bezártság érzetet kelthet. Az MR vizsgálat alatt kopogó jellegű, hangos zörejek hallhatók, melynek intenzitása füldugó használatával csökkenthető. A vizsgálóhelyiség monitorral és hangszóróval fel van szerelve, így az MR vizsgálat alatt hangszórón keresztül lehet a vizsgálatot végző operátorral kommunikálni, szükség esetén kézbe adott jelzővel segítséget lehet kérni. Az MR vizsgálat során több mérési sorozat készül, egy-egy mérés közben nem szabad mozogni, az operátor által beállított testhelyzetben kell feküdni. A mellkasi MR vizsgálat és a hasi MR vizsgálatoknál a légzést vissza kell tartani az operátortól mikrofonon keresztül kapott utasítás szerint.

MR vizsgálat

Az MR vizsgálat – kontrasztanyaggal:

A vizsgálatok átlagosan 90 % az intravénás kontrasztanyagok adása nélkül történik. Egyes eltérések minél pontosabb tisztázása érdekében intravénás kontrasztanyag használatára kerülhet sor, így jobban elkülöníthetők az egyes szervek, a kóros elváltozások.

Pacemakerrel és implantátumokkal rendelkező beteg MR vizsgálata nem minden esetben lehetséges. Kisgyermekek, klausztrofóbiás és értelmi fogyatékos betegek vizsgálata altatásban végezhető el.

Az MR vizsgáló helyiségbe szívritmus-szabályzóval (pacemakerrel) belépni tilos és életveszélyes!

A páciens ruházatában, testfelületén vagy szervezetében nem lehet semmiféle fémet tartalmazó anyag. Napjainkban a műtétek során többféle fémes anyag kerülhet szervezetébe (protézisek, érlekötések). A modern műtéti eljárások során már olyan fémekkel dolgoznak, melyek nem mágnesezhetőek, így az MR vizsgálat biztonsággal elvégezhető.

A Pácienseknek az MR vizsgálatra szükséges a korábbi műtétet végző orvostól leírást kérnie a szervezetébe helyezett fém típusáról, hogy azt a vizsgálatot végző szakembernek meg tudja mutatni. Ha bezárt térben félelmet szokott érezni, ha Önnek klausztrofóbiája van, beszéljen beutaló orvosával, aki enyhe nyugtatót javasol Önnek a vizsgálat idejére. Ha orvosa másképp nem rendeli, nyugodtan szedje be szokásos gyógyszereit. A terhesség nem abszolút kizáró ok a vizsgálat elvégzésére. Terhességben a vizsgálatot csak igen indokolt esetben végezzük el. Az MR vizsgálat a magzatra nézve a vizsgálatkárosító hatása ugyan nem bizonyított, de bizonyos hatások még nem egyértelműek, ezért jobb az óvatosság.