Tisztelt Páciensünk!


VIZSGÁLATRA KÜLDTE CT KÖZPONTUNKBA A KEZELŐORVOSA!

A CT vizsgálat egy számítógépes képalkotó rétegvizsgálat, amely egy speciális röntgensugárral működő eljárás, a vizsgálatot a kb. 70-es évek végén vezették be a diagnosztikába. Az eljárás nagyon hasznos és szükséges az egyes betegségek korai felismeréséhez, az alkalmazott terápia hatásosságának megítéléséhez.

Kérjük Kedves Pácienseinket,

 hogy a vizsgálat előtt maximum 10 perccel hamarabb érkezzenek csak a váróba az egészségügyi előírások miatt.

A CT vizsgálatról

A képalkotás röntgensugárral történik, ami azt jelenti, hogy az eljárás sugárterhelést jelent a Páciens számára. A kivizsgáláskor esetén mérlegelni kell, hogy ezzel a képalkotó diagnosztikai eljárással nyert információ hasznosabb-e a Páciens egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata.

A KÖZPONTBAN

– korszerű berendezések rövid vizsgálati idő alatt, alacsony sugárterhelés mellett is magas képi felbontást tesznek lehetővé. Kis gyakoriságban a vizsgálatkor vénásan adott kontrasztanyag allergiás reakciót okozhat. Ezek általában enyhék, de nagyon ritkán súlyos szövődmény is előfordulhat.

A KONTRASZTANYAG

– okozta mellékhatás esélye nagyobb szívbetegség, asztma, cukorbetegség, vese- vagy pajzsmirigy betegség esetén. A vizsgálat valamennyi szerv – szervrendszer diagnosztikájában igen jól használható csúcstechnológiai módszer. Az eljárás képes nagyon pontos és nagy felbontású képet adni bármelyik szervről.

NAGY SEGÍTSÉGET JELENT

– a betegségek korai felderítésében, a pontos diagnózis megállapításában, az alkalmazott terápia hatásosságának megítélésében. Kimutatható a szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése. Ezen vizsgálómódszer jelentősége a hagyományos módszerekkel szemben, hogy a különböző struktúrák nem vetülnek egymásra, képük nem összegződik, így részleteiben vizsgálhatóak.

ELSŐSORBAN

– a központi idegrendszer, a mellkas és a has, az érrendszer, de az emberi test szinte valamennyi részének, így a vastagbél és a szív kiváló ábrázolására képes. Utólagos rekonstrukciók révén alkalmas az emberi test háromdimenziós megjelenítésére. Gyorsaságánál fogva különösen igen jelentős haszna van a sürgősségi betegellátásban. A vizsgálat számos betegségben vagy annak gyanújában első vizsgálatként végzendő.

A CT vizsgálat menete


A vizsgálat során a páciens egy asztalon fekszik, és egy kerek nyíláson át csúszik be egy nagyméretű hengerbe, vagyis magába a készülékbe. A vizsgálat alatt a röntgencső körbeforog a test körül, míg az asztal folyamatosan mozog, a gép ennek során megméri, hogy a vizsgált harántmetszet pontjaiban milyen mértékű a sugárelnyelődés. Ezen értékeknek alapján, bonyolult matematikai és számítástechnikai műveletek után, a számítógép monitoron jeleníti meg az adott testszelet metszeti képét. A páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie!

Figyelem!


CT vizsgálat esetén 150 kg-os testtömeg felett kérjük konzultáljon kezelőorvosával!

A has, mellkas, szív CT vizsgálata


A hasi, a mellkasi, a szív vizsgálatoknál a mérések alatt a Páciensnek vissza kell tartania a lélegzetét, ilyenkor hangszórón keresztül kap utasításokat a kezelőhelyiségben tartózkodó személyzettől. A kivizsgálás alatt az asztal fokozatosan csúszik beljebb a hengerbe.

A vizsgálata során felfedezett eltérések alaposabb, pontosabb tisztázása érdekében intravénásan jódtartalmú kontrasztanyag adására kerülhet sor, mely miatt a (metformin) tartalmú tabletta szedésének felfüggesztése szükséges 48 órával a vizsgálatok előtt és 48 órán át a vizsgálatok után.

Hasi vizsgálata esetén a bélrendszer könnyebb elkülönítése és annak eltéréseinek könnyebb tisztázásának céljából orális kontrasztanyagot adunk a betegnek a vizsgálat előtti órában. A vizsgálatok időtartama átlagosan 5-15 perc, a virtuális colonográfiás vizsgálata és a cardio vizsgálata esetében 15-30 perc.

Tisztelt Betegeink!

Önök a CT vizsgálatukat követően optikai adathordozón (CD/DVD lemezen) kapták meg a vizsgálatuk képanyagát.

Ugyanerre a CD/DVD lemezre az Önök és kezelőorvosuk kényelme érdekében egy képnézegető programot is felteszünk, melynek segítségével a képanyagok megtekinthetők. Számos ilyen képnézegető program létezik, mi (ahogyan számos más egészségügyi szolgáltató is) a Philips alkalmazását javasoljuk. Az utóbbi idők Windows 10 operációs rendszer frissítései közül az egyik a fent írt képnézegető program elindítását akadályozhatja, mely így Önnél is okozhat olyan problémát, hogy a 2019. október 24. előtt kapott CD/DVD lemezeken található Philips szoftver nem indul el és így azzal a képeket nem tudják megnézni.

Amennyiben Önnél ez a hiba jelentkezik, javasoljuk, hogy másik képnézegető szoftvert használjon, vagy frissítse a Philips szoftvert a legfrissebb verzióra, melyet az alábbi hivatkozáson érhet el (a hivatkozást kérjük másolja be internet böngészőjének címsorába):

http://clinical.netforum.healthcare.philips.com/global/Explore/Clinical-News/MRI/Philips-DICOM-Viewer-download-version-R30-SP13

Szeretnénk ismét tájékoztatni, hogy e fenti probléma nem akadályozza Önt a vizsgálatáról készült képek elérhetőségében, azok a kapott CD/DVD lemezen hibamentesen megtalálhatók, vagyis nem a képekkel és nem a CD/DVD lemezzel van probléma.

Ahogy a CD/DVD lemezre felírt képnézegető programért, úgy a fenti hivatkozásról elérhető programért és annak működéséért is a felelősség kizárólag annak készítőjét terheli.

Az esetleges kényelmetlenségért ezúton is elnézését kérjük és köszönjük, hogy képalkotó diagnosztikai vizsgálatához intézményünket választották!