CT vizsgálat

pontos diagnózis

CT vizsgálatA CT vizsgálat úgynevezett számítógépes képalkotó rétegvizsgálat, amely egy speciális röntgensugárral működő eljárás. A vizsgálatot a kb. 70-es évek végén vezették be a diagnosztikába. Az eljárás nagyon hasznos és szükséges az egyes betegségek korai felismeréséhez, az alkalmazott terápia hatásosságának megítéléséhez.

A képalkotás röntgensugárral történik, ami azt jelenti, hogy az eljárás sugárterhelést jelent a Páciens számára. A CT vizsgálat esetén mérlegelni kell, hogy ezzel a képalkotó diagnosztikai eljárással nyert információ hasznosabb-e a Páciens egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata.

A központunkban a korszerű CT berendezések rövid vizsgálati idő alatt, alacsony sugárterhelés mellett is magas képi felbontást tesznek lehetővé.

Kis gyakoriságban a CT vizsgálatkor vénásan adott kontrasztanyag allergiás reakciót okozhat. Ezek általában enyhék, de nagyon ritkán súlyos szövődmény is előfordulhat. A kontrasztanyag okozta mellékhatás esélye nagyobb szívbetegség, asztma, cukorbetegség, vese- vagy pajzsmirigy betegség esetén.

A CT vizsgálat valamennyi szerv-szervrendszer diagnosztikájában igen jól használható csúcstechnológiai módszer. Az eljárás képes nagyon pontos és nagy felbontású képet adni bármelyik szervről.

Nagy segítséget jelent a betegségek korai felderítésében, a pontos diagnózis megállapításában, az alkalmazott terápia hatásosságának megítélésében. Kimutatható a szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése. Ezen vizsgálómódszer jelentősége a hagyományos módszerekkel szemben, hogy a különböző struktúrák nem vetülnek egymásra, képük nem összegződik, így részleteiben vizsgálhatóak.

A VIZSGÁLATRÓL ÁLTALÁBAN

Elsősorban a központi idegrendszer, a mellkas és a has, az érrendszer, de az emberi test szinte valamennyi részének, így a vastagbél és a szív kiváló ábrázolására képes.

CT vizsgálat

Utólagos rekonstrukciók révén alkalmas az emberi test háromdimenziós megjelenítésére. Gyorsaságánál fogva különösen igen jelentős haszna van a sürgősségi betegellátásban. A CT számos betegségben vagy annak gyanújában első vizsgálatként végzendő.

A VIZSGÁLAT MENETE

A CT vizsgálat során a páciens egy asztalon fekszik, és egy kerek nyíláson át csúszik be egy nagyméretű hengerbe, vagyis magába a készülékbe.

A vizsgálat alatt a röntgencső körbeforog a test körül, míg az asztal folyamatosan mozog, a gép ennek során megméri, hogy a vizsgált harántmetszet pontjaiban milyen mértékű a sugárelnyelődés. Ezen értékeknek alapján, bonyolult matematikai és számítástechnikai műveletek után, a számítógép monitoron jeleníti meg az adott testszelet metszeti képét.

A páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie!
A hasi, a mellkasi, a szív CT vizsgálatoknál a mérések alatt a Páciensnek vissza kell tartania a lélegzetét, ilyenkor hangszórón keresztül kap utasításokat a kezelőhelyiségben tartózkodó személyzettől. A vizsgálat alatt az asztal fokozatosan csúszik beljebb a hengerbe.

A CT vizsgálat során felfedezett eltérések alaposabb, pontosabb tisztázása érdekében intravénásan jódtartalmú kontrasztanyag adására kerülhet sor, mely miatt a metformin tartalmú tabletta szedésének felfüggesztése szükséges 48 órával a vizsgálat előtt és 48 órán át a vizsgálat után.

Hasi vizsgálatok esetén a bélrendszer könnyebb elkülönítése és annak eltéréseinek könnyebb tisztázásának céljából orális kontrasztanyagot adunk a betegnek a vizsgálat előtti órában.

A CT vizsgálat időtartama átlagosan 5-15 perc, a virtuális colonográfiás vizsgálat, a cardio CT vizsgálat esetében 15-30 perc.