+3622 397 383

MR VIZSGÁLAT

Az MR – mágneses rezonancia vizsgálat a magrezonancián alapuló eljárás ami az emberi test igen érzékeny vizsgálatára alkalmas ionizáló sugárzás alkalmazása nélkül a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik, jelenleg az egész orvostudomány egyik kiemelkedő diagnosztikai része.

MR vizsgálat

MR vizsgálat

MR vizsgálat

Az MR berendezés az erős mágneses tér és a rádióhullámok segítségével hoz létre igen magas részletgazdagságú anatómiai képeket.

Az MR vizsgálatnak nincs jelenleg ismert káros hatása szervezetünkre így szükség szerinti gyakorisággal ismételhető és kisgyermekek esetén is biztonsággal alkalmazható.

Az mri központunkban vizsgálatot döntően a koponya, a gerinc és az ízületek betegségeinek vizsgálatára alkalmazzuk, de kiválóan alkalmazható a nyak, a mellkas, az emlő, a has és a kismedence képalkotó vizsgálatára is.

Az erek állapotát MR angiográfiás méréssel ítélhetjük meg.

Az MR diagnosztika elvégzése javasolt fejfájás, szédülés, agyi történés, daganatos betegségek stádium megítélésében és követésében, sérülések, gerinc vagy ízületi problémák esetén.

Emlő MR -re akkor van szükség, ha más képalkotó vizsgálatok segítségével nem lehetett egyértelmű véleményt mondani. Az emlő MR alkalmas plasztikai mellnagyobbító műtét során behelyezett implantátum állapotának megítélésére.

Az utóbbi években az MR technika sokat fejlődött, különböző funkcionális vizsgálatok is bevezetésre kerültek.

Az MR VIZSGÁLAT MENETE

A pontos kivizsgálás időigényes átlagosan 10-30 percet vesz igénybe. Az MR vizsgálatokat fekvő helyzetben történik. A páciensnek egy viszonylag szűk térben kell feküdnie, ami egyesekben bezártság érzetet kelthet.

Az MR vizsgálatok alatt kopogó jellegű, hangos zörejek hallhatók, melynek intenzitása füldugó használatával csökkenthető.

A vizsgálóhelyiség monitorral és hangszóróval fel van szerelve, így az MR vizsgálata alatt hangszórón keresztül lehet a vizsgálatokat végző operátorral kommunikálni, szükség esetén kézbe adott jelzővel segítséget lehet kérni.

A vizsgálata során több mérési sorozat készül, egy – egy mérés közben nem szabad mozogni, az operátor által beállított testhelyzetben kell feküdni.

A mellkasi MR és a hasi MR -nél a légzést vissza kell tartani az operátortól mikrofonon keresztül kapott utasítás szerint.

Az MR vizsgálat előtt

A Pácienseknek a korábbi műtétet végző orvostól leírást kérnie a szervezetébe helyezett fém típusáról, hogy azt a vizsgálatot végző szakembernek meg tudja mutatni.

Ha bezárt térben félelmet szokott érezni, ha Önnek klausztrofóbiája van, beszéljen beutaló orvosával, aki enyhe nyugtatót javasol Önnek a vizsgálata idejére.

Ha orvosa másképp nem rendeli, nyugodtan szedje be szokásos gyógyszereit.

A terhesség nem abszolút kizáró ok a vizsgálatok elvégzésére. Terhességben a vizsgálatot csak igen indokolt esetben végezzük el.

Az MR vizsgálatok a magzatra nézve a vizsgálatkárosító hatása ugyan nem bizonyított, de bizonyos hatások még nem egyértelműek, ezért jobb az óvatosság.

Az MR VIZSGÁLATÁRÓL

Az MR vizsgálatok során az esetek jelentős többségében, átlagosan 90 % -ban, nem használunk intravénás kontrasztanyagot.

Egyes esetekben, átlagosan 10 % -ban, a beutaló orvos által felvetett diagnózis tisztázása érdekében, illetve a vizsgálata során felfedezett eltérés pontosabb tisztázása érdekében intravénás kontrasztanyag beadása válik szükségessé.

Pacemakerrel és implantátumokkal rendelkező Páciensek esetében MR vizsgálata előtt tisztázni azok MR  kompatibilitását, hiszen a fentiek nem jelentik egyértelműen az MR vizsgálatok kontraindikációját.

Kisgyermekek, klausztrofóbiás és értelmi fogyatékos Páciensek vizsgálatának elvégzése bódításban és altatásban lehetséges.

Az mágneses vizsgáló helyiségbe szívritmusszabályzóval (pacemakerrel) belépni tilos és életveszélyes!

A páciens ruházatában, testfelületén vagy szervezetében nem lehet semmiféle fémet tartalmazó anyag.

Napjainkban a műtétek során többféle fémes anyag kerülhet szervezetébe (protézisek, érlekötések).

A modern műtéti eljárások során már olyan fémekkel dolgoznak, melyek nem mágnesezhetőek, így az MR vizsgálatokat biztonsággal elvégezhető.