+3622 397 383

MR-VIZSGÁLAT

Az MR – vizsgálat az emberi test igen érzékeny vizsgálatára alkalmas ionizáló sugárzás alkalmazása nélkül a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik, jelenleg az egész orvostudomány egyik kiemelkedő diagnosztikai része ami egy a magrezonancián alapuló eljárás. 

MR vizsgálat

MR vizsgálat Székesfehérvár

MR – vizsgálat

A – berendezés az erős mágneses tér és a rádióhullámok segítségével hoz létre igen magas részletgazdagságú anatómiai képeket. Az MR – vizsgálatnak nincs jelenleg ismert káros hatása szervezetünkre így szükség szerinti gyakorisággal ismételhető és kisgyermekek esetén is biztonsággal alkalmazható.

A – központunkban vizsgálatot döntően a koponya, a gerinc és az ízületek betegségeinek vizsgálatára alkalmazzuk, de kiválóan alkalmazható a nyak, a mellkas, az emlő, a has és a kismedence képalkotó vizsgálatára is. Az erek állapotát – angiográfiás méréssel ítélhetjük meg.

Az MRI – diagnosztika elvégzése javasolt fejfájás, szédülés, agyi történés, daganatos betegségek stádium megítélésében és követésében, sérülések, gerinc vagy ízületi problémák esetén.

Emlő MR-re akkor van szükség, ha más képalkotó vizsgálatok segítségével nem lehetett egyértelmű véleményt mondani. Az emlő MR – alkalmas plasztikai mellnagyobbító műtét során behelyezett implantátum állapotának megítélésére.

Az utóbbi években a képalkotó technika sokat fejlődött, különböző funkcionális vizsgálatok is bevezetésre kerültek.

Az MR - VIZSGÁLAT MENETE

A pontos kivizsgálás időigényes átlagosan 10-30 percet vesz igénybe. Az MR – vizsgálatokat fekvő helyzetben történik. A páciensnek egy viszonylag szűk térben kell feküdnie, ami egyesekben bezártság érzetet kelthet.

Az MR – vizsgálatok alatt kopogó jellegű, hangos zörejek hallhatók, melynek intenzitása füldugó használatával csökkenthető.

A vizsgálóhelyiség monitorral és hangszóróval fel van szerelve, így az MR – vizsgálata alatt hangszórón keresztül lehet a vizsgálatokat végző operátorral kommunikálni, szükség esetén kézbe adott jelzővel segítséget lehet kérni.

A vizsgálata során több mérési sorozat készül, egy – egy mérés közben nem szabad mozogni, az operátor által beállított testhelyzetben kell feküdni.

A mellkasi MR és a hasi MR -nél a légzést vissza kell tartani az operátortól mikrofonon keresztül kapott utasítás szerint.

A - vizsgálat előtt

A Pácienseknek a korábbi műtétet végző orvostól leírást kérnie a szervezetébe helyezett fém típusáról, hogy azt a vizsgálatot végző szakembernek meg tudja mutatni.

Ha bezárt térben félelmet szokott érezni, ha Önnek klausztrofóbiája van, beszéljen beutaló orvosával, aki enyhe nyugtatót javasol Önnek a vizsgálata idejére.

Ha orvosa másképp nem rendeli, nyugodtan szedje be szokásos gyógyszereit.

A terhesség nem abszolút kizáró ok a vizsgálatok elvégzésére. Terhességben a vizsgálatot csak igen indokolt esetben végezzük el.

Az MR – vizsgálatok a magzatra nézve a vizsgálatkárosító hatása ugyan nem bizonyított, de bizonyos hatások még nem egyértelműek, ezért jobb az óvatosság.

Az MR - VIZSGÁLAT - Előkészületek

Az MR – vizsgálatok során az esetek jelentős többségében, átlagosan 90 % -ban, nem használunk intravénás kontrasztanyagot.

Egyes esetekben, átlagosan 10 % -ban, a beutaló orvos által felvetett diagnózis tisztázása érdekében, illetve a vizsgálata során felfedezett eltérés pontosabb tisztázása érdekében intravénás kontrasztanyag beadása válik szükségessé.

Pacemakerrel és implantátumokkal rendelkező Páciensek esetében MR – vizsgálata előtt tisztázni azok MR-kompatibilitását, hiszen a fentiek nem jelentik egyértelműen az MR – vizsgálatok kontraindikációját.

Kisgyermekek, klausztrofóbiás és értelmi fogyatékos Páciensek vizsgálatának elvégzése bódításban és altatásban lehetséges.

Az mágneses vizsgáló helyiségbe szívritmusszabályzóval (pacemakerrel) belépni tilos és életveszélyes!

A páciens ruházatában, testfelületén vagy szervezetében nem lehet semmiféle fémet tartalmazó anyag.

Napjainkban a műtétek során többféle fémes anyag kerülhet szervezetébe (protézisek, érlekötések).

A modern műtéti eljárások során már olyan fémekkel dolgoznak, melyek nem mágnesezhetőek, így az MR – vizsgálatokat biztonsággal elvégezhető.