Tisztelt Páciensünk!


VIZSGÁLATRA KÜLDTE ÖNT AZ MR KÖZPONTUNKBA KEZELŐORVOSA!

Az MR vizsgálat az emberi test igen érzékeny vizsgálatára alkalmas ionizáló sugárzás alkalmazása nélkül a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik, jelenleg az egész orvostudomány egyik kiemelkedő diagnosztikai része ami egy a magrezonancián alapuló eljárás.

Tisztelt Páciensünk,

Diagnosztikai központunkba új MR gép érkezik. Az eszköz telepítése 6 hetet vesz igénybe, így március 27-ig nem tudunk MR vizsgálatot végezni egységünkben. CT szolgáltatásunk zavartalanul működik. Megértésüket köszönjük!

Az MR vizsgálatról

A berendezés az erős mágneses tér és a rádióhullámok segítségével hoz létre igen magas részletgazdagságú anatómiai képeket. Az MR-vizsgálatnak nincs jelenleg ismert káros hatása szervezetünkre így szükség szerinti gyakorisággal ismételhető és kisgyermekek esetén is biztonsággal alkalmazható.

A KÖZPONTUNKBAN

– vizsgálatot döntően a koponya, a gerinc és az ízületek betegségeinek vizsgálatára alkalmazzuk, de kiválóan alkalmazható a nyak, a mellkas, az emlő, a has és a kismedence képalkotó vizsgálatára is. Az erek állapotát – angiográfiás méréssel ítélhetjük meg.

A DIAGNOSZTIKA

– elvégzése javasolt fejfájás, szédülés, agyi történés, daganatos betegségek stádium megítélésében és követésében, sérülések, gerinc vagy ízületi problémák esetén.

AZ EMLŐ MR-RE

– akkor van szükség, ha más képalkotó vizsgálatok segítségével nem lehetett egyértelmű véleményt mondani. Az vizsgálat alkalmas plasztikai mellnagyobbító műtét során behelyezett implantátum állapotának megítélésére.

Az utóbbi években a képalkotó technika sokat fejlődött, különböző funkcionális vizsgálatok is bevezetésre kerültek.

AZ MR VIZSGÁLAT MENETE


A pontos kivizsgálás időigényes átlagosan 10-30 percet vesz igénybe. A vizsgálatokat fekvő helyzetben történik. A páciensnek egy viszonylag szűk térben kell feküdnie, ami egyesekben bezártság érzetet kelthet. A vizsgálatok alatt kopogó jellegű, hangos zörejek hallhatók, melynek intenzitása füldugó használatával csökkenthető.

A vizsgálóhelyiség monitorral és hangszóróval fel van szerelve, így a vizsgálata alatt hangszórón keresztül lehet a vizsgálatokat végző operátorral kommunikálni, szükség esetén kézbe adott jelzővel segítséget lehet kérni. A vizsgálata során több mérési sorozat készül, egy – egy mérés közben nem szabad mozogni, az operátor által beállított testhelyzetben kell feküdni.

A mellkasi és a hasi MR -nél a légzést vissza kell tartani az operátortól mikrofonon keresztül kapott utasítás szerint.

A VIZSGÁLAT ELŐTT


A Pácienseknek a korábbi műtétet végző orvostól leírást kérnie a szervezetébe helyezett fém típusáról, hogy azt a vizsgálatot végző szakembernek meg tudja mutatni. Ha bezárt térben félelmet szokott érezni, ha Önnek klausztrofóbiája van, beszéljen beutaló orvosával, aki enyhe nyugtatót javasol Önnek a vizsgálata idejére. Ha orvosa másképp nem rendeli, nyugodtan szedje be szokásos gyógyszereit. A terhesség nem abszolút kizáró ok a vizsgálatok elvégzésére. Terhességben a vizsgálatot csak igen indokolt esetben végezzük el. A vizsgálatok a magzatra nézve a vizsgálatkárosító hatása ugyan nem bizonyított, de bizonyos hatások még nem egyértelműek, ezért jobb az óvatosság.

AZ MR VIZSGÁLAT ELŐKÉSZÜLETEK


A vizsgálatok során az esetek jelentős többségében, átlagosan 90 % -ban, nem használunk intravénás kontrasztanyagot. Egyes esetekben, átlagosan 10 % -ban, a beutaló orvos által felvetett diagnózis tisztázása érdekében, illetve a vizsgálata során felfedezett eltérés pontosabb tisztázása érdekében intravénás kontrasztanyag beadása válik szükségessé. Pacemakerrel és implantátumokkal rendelkező Páciensek esetében vizsgálata előtt tisztázni azok MR-kompatibilitását, hiszen a fentiek nem jelentik egyértelműen a vizsgálatok kontraindikációját.

Kisgyermekek, klausztrofóbiás és értelmi fogyatékos Páciensek vizsgálatának elvégzése bódításban és altatásban lehetséges.

A mágneses vizsgáló helyiségbe szívritmusszabályzóval (pacemakerrel) belépni tilos és életveszélyes! A páciens ruházatában, testfelületén vagy szervezetében nem lehet semmiféle fémet tartalmazó anyag. Napjainkban a műtétek során többféle fémes anyag kerülhet szervezetébe (protézisek, érlekötések). A modern műtéti eljárások során már olyan fémekkel dolgoznak, melyek nem mágnesezhetőek, így a vizsgálatokat biztonsággal elvégezhető.

Tisztelt Betegeink!

Önök az MR vizsgálatukat követően optikai adathordozón (CD/DVD lemezen) kapták meg a vizsgálatuk képanyagát.

Ugyanerre a CD/DVD lemezre az Önök és kezelőorvosuk kényelme érdekében egy képnézegető programot is felteszünk, melynek segítségével a képanyagok megtekinthetők. Számos ilyen képnézegető program létezik, mi (ahogyan számos más egészségügyi szolgáltató is) a Philips alkalmazását javasoljuk. Az utóbbi idők Windows 10 operációs rendszer frissítései közül az egyik a fent írt képnézegető program elindítását akadályozhatja, mely így Önnél is okozhat olyan problémát, hogy a 2019. október 24. előtt kapott CD/DVD lemezeken található Philips szoftver nem indul el és így azzal a képeket nem tudják megnézni.

Amennyiben Önnél ez a hiba jelentkezik, javasoljuk, hogy másik képnézegető szoftvert használjon, vagy frissítse a Philips szoftvert a legfrissebb verzióra, melyet az alábbi hivatkozáson érhet el (a hivatkozást kérjük másolja be internet böngészőjének címsorába):

http://clinical.netforum.healthcare.philips.com/global/Explore/Clinical-News/MRI/Philips-DICOM-Viewer-download-version-R30-SP13

Szeretnénk ismét tájékoztatni, hogy e fenti probléma nem akadályozza Önt a vizsgálatáról készült képek elérhetőségében, azok a kapott CD/DVD lemezen hibamentesen megtalálhatók, vagyis nem a képekkel és nem a CD/DVD lemezzel van probléma.

Ahogy a CD/DVD lemezre felírt képnézegető programért, úgy a fenti hivatkozásról elérhető programért és annak működéséért is a felelősség kizárólag annak készítőjét terheli.

Az esetleges kényelmetlenségért ezúton is elnézését kérjük és köszönjük, hogy képalkotó diagnosztikai vizsgálatához intézményünket választották!